top of page
  • secretaris57

Teaser Lustrum NGvA: Programma en introductie sprekers op Symposium

Dagvoorzitter: Prof. Em. Johan Verreth

13.00 - 13.30 Ontvangst met koffie en thee

13.30 – 13.45 Welkom en opening

13.45 – 14.15 “Sustainable aquaculture and the protein gap. How are we doing?”Louise Buttle (Lead Sustell Aquaculture, DSM)

14.15 – 14.45 “Sustainable Farming of Yellowtail Kingfish in Zeeland” Vincent Erenst (CEO, The Kingfish Company)

14.45 – 15.15 “Aquafeed partnerschap voor levering van duurzamere garnalen” Willem van der Pijl (Shrimp Insights, Global Shrimp Forum)

15.15 - 15.45 Pauze

15.45 – 16.15 “Cellulaire Aquacultuur: een nieuwe manier om gezonde visingrediënten te produceren” Nina Coolsaet (Founder and CEO Fishway)

16.15 – 16.45 “Consumenten percepties wat is duurzamer: goedkope, onnatuurlijke kweek versus natuurlijke wild gevangen vis”

Arnout RH Fischer (Marktkunde en Consumentengedrag, Wageningen University).

16.45 – 17.00 Samenvatting door de dagvoozitter

17.00 - 18.00 Borrel


De sprekers:



Dr. Louise Buttle (1970) - “Sustainable aquaculture and the protein gap. How are we doing?”

Dr Louise Buttle is an Aquaculture professional with over 25 years’ experience in the industry. After completing a PhD at the University of Hull on the physiology of nitrogen excretion in the African catfish, Louise joined EWOS Cargill. Whilst employed by EWOS Cargill, Louise held various roles in R&D, product development and sustainability in global teams for the business in Scotland, Chile and Norway. Working in these salmon countries also provided Louise with a unique perspective and experience of the salmon industry. Today, Louise is working in the Global Aqua team for DSM in commercial area and technical marketing. Louise has a strong passion for sustainable development of aquaculture and is leading the business roll out of Sustell ™ in the Aquaculture Industry.



Ir. Vincent Erenst (1958) – “Duurzame productie van Yellowtail Kingfish in Zeeland”

Vincent behaalde in 1984 zijn Msc. Zoology/Animal Biology aan de WUR. Gedurende zijn internationale carrière in de aquacultuur bekleedde hij diverse senior management-posities bij aquacultuurbedrijven in Portugal, Spanje, Ecuador, Verenigde Staten, Canada en Singapore. Hierdoor heeft hij een rijke ervaring opgedaan met de kweek van zeebaars, zeebrasem, garnalen, zalm, Barramundi en sinds kort dus met Yellowtail Kingfish in zijn rol van Chief Executive Officer van The Kingfish Company in Zeeland.



Msc. Willem van der Pijl (1984) – “Aquafeed partnerschap voor levering van duurzamere garnalen”

Na een studie Culturele Antropologie slaagde Willem in 2010 cum laude voor zijn Master International Development Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Willem is sindsdien gefascineerd door de wereldwijde garnalen industrie en werkte in de meeste belangrijke garnalen producerende landen en ontwikkelde o.a. het Seafood Trade Intelligence Portal (STIP) en het ShrimpTails Magazine. In 2020 startte hij Shrimp Insights, zijn eigen consulting en publicatie-bedrijf en werd hij medeoprichter en directeur van “The Global Shrimp Forum”. Willem spreekt op het NGvA lustrum symposium over “Aquafeed partnerschap voor levering van duurzamere garnalen aan Europese supermarkten” waarvan hij de architect was.



Ir. Nina Coolsaet (1972) – “Cellulaire Aquacultuur: een nieuwe manier om gezonde visingrediënten te produceren”

Nina studeerde bio-engineering in de cel-en genbiotechnologie in Leuven (1995) en ging zich later in de aquacultuur specialiseren (Leuven/Wageningen,1997). Na haar studie heeft zij bij verschillende bedrijven gewerkt waaronder Nutreco en Biopolis. In 2007 is zij haar eigen bedrijf gestart omtrent advisering en onderzoek voor bedrijven in de aquacultuur, met focus op visvoeding. Sinds 2020 is zij ook adviseur voor Mosa Meat, het pioniersbedrijf voor kweekvlees, meer specifiek voor de ontwikkeling van celvoeding en dit samen met Nutreco. In juni 2022 is zij samen met Sam van de Velde ‘Fishway’ gestart, een nieuw bedrijf met als doel gezonde en duurzame visproducten te kweken, met behulp van ‘cellulaire aquacultuur’. De viscellen worden in bioreactoren gekweekt en later zo geproduceerd zodat ze marktwaardige visingrediënten vormen. https://www.fishway.fish/



Dr. Arnout Fischer (1971) – “Consumenten percepties wat is duurzamer: goedkope, onnatuurlijke kweek versus natuurlijke wild gevangen vis”

Arnout heeft zijn hele carrière gekeken naar de omgang van consumenten met technologie. In 2004 promoveerde hij op het onderwerp “Human Technology Interaction”. Sinds 2004 is hij verbonden aan de Wageningen Universiteit waar hij tegenwoordig als Universitair Hoofddocent zich bezighoudt met consumenten psychologie. Zijn belangrijkste interesse blijft daarin hoe consumenten reageren op nieuwe technologie. Vaak wijzen consumenten nieuwe technologie af of omarmen die ondanks dat ze weinig van de technologie weten. Zijn huidige projecten zijn er op gericht om de systematiek van consumenten daarin te achterhalen. Hij kijkt op dit moment naar consumenten acceptatie van in vitro vlees, nanotechnologie, insecten en andere nieuwe eiwitten en daarnaast naar genetische modificatie in voedsel.



Prof. Em. Johan Verreth (1952) - Dagvoorzitter

Johan Verreth was één van de mede- oprichters en eerste voorzitter (1984 – 1987) van het Nederlands Genootschap voor Aquacultuur. Hij studeerde af in de Dierkunde aan de Universiteit van Gent in 1974. Na enige buitenlandse opdrachten kwam hij in 1980 naar de leerstoelgroep Aquacultuur en Visserij van de Landbouwuniversiteit alwaar hij in september 2000 hoogleraar werd tot zijn emeritaat in 2017. Hij publiceerde een groot aantal wetenschappelijke artikelen onder andere op het gebied van de larvale voeding van vissen, de kwaliteit van het watermanagement in aquacultuur productiesystemen en de ontwikkeling van de aquacultuur. Johan was van 2004 - 2006 president van de European Aquaculture Society (EAS).




51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Algemene Ledenvergadering 2023

Beste Leden, Op woensdag 16 augustus 2023 zal de Algemene ledenvergadering van 2023 plaatsvinden. Vanaf 19.00 uur begint de inloop met koffie en thee op 21IndusTree te Wageningen. Via de mail zult u d

Eindrapport Wervingscommissie NGvA

Beste leden, Tijdens de ALV in 2020 werd de wervingscommissie opgericht met als doel om een advies uit te brengen om de terugloop van leden tot stand te roepen, en indien mogelijk om te zetten in een

bottom of page